skip to Main Content

RESISTANCE “Podizanje svijesti o važnosti pomorskog prostornog planiranja” – Završna konferencija

Split, 5. lipnja 2023.g.
Hotel Radisson Blu Resort

Završna konferencija projekta RESISTANCE održana je 5. lipnja 2023. godine u Splitu u hotelu Radisson Blu Resort u organizaciji udruge Zdravi grad iz Splita. Konferencija je bila dijelom inicijative za održivo plavo gospodarstvo u organizaciji Europske komisije: European Maritime Day in My Country 2023.

Konferenciju je uvodnim govorom otvorila dr. sc. Andrea Russo, predsjednica udruge Zdravi grad, g. Piergiorgio Vasi, predstavnik talijanske regije Emilia-Romagna te g. Lovro Jurišić, predstavnik Zajedničkog tajništva programa Interreg Italija – Hrvatska.

Rezultate projekta predstavili su voditeljica projekta gđa Andrijana Dedić, predstavnica Općine Podstrana, gđa Zorana Škare, predstavnica udruge Zdravi grad, dr. sc. Giulio Pojana, predstavnik Sveuilišta Ca’ Foscari iz Venecije i dr. sc. Carmela Vacarro, predstavnica Sveučilišta u Ferarri.

Ovo je također bila prilika da se predstave i drugi klaster projekti programa Interreg Italija – Hrvatska pa je tako dr. sc. Marin Ordulj sa Sveučilišnog odijela za studij mora Sveučilišta u Splitu predstavio projekt HATCH, a g. Martin Bućan, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije predstavio je projekt CREATE.

Konferencija je završila radionicom koju je predvodila gđa Jelena Kurtović Mrčelić, predstavnica JU More i krš, a na kojoj su sudjelovali gđa Marina Marković, stručnjakinja za upravljanje obalnim područjem predstavnica UNEP/MAP-PAP/RAC Hrvatska te dr. sc. Giulio Pojana, sa Sveuilišta Ca’ Foscari iz Venecije u okviru koje se raspravljalo o važnosti pomorskog prostornog planiranja.

Konferencija je okupila različite sudionike, uključujući projektne partnere, stručnjake, znanstvenike iz područja pomorskog prostornog planiranja, predstavnike ekoloških udruga te lokalne i regionalne vlasti iz Italije i Hrvatske.

Cilj projekta RESISTANCE bio je razmjena stečenih znanja i iskustava o moru, kao i obalnom i riječnom okolišu kapitalizirajući rezultate Interreg projekata ECOMAP, ECOSS, Net4mPLASTIC, SOUNDSCAPE, DORY, SASPAS i ML-REPAIR.

Nositelj projekta je Općina Podstrana, a partneri iz Hrvatske su Zdravi grad, JU Nacionalni park Kornati i JU SDŽ More i Krš. Partneri iz Italije su Fondazione Cetacea onlus, Universita’ Ca’ Foscari Venezia, Universita’ degli Studi di Ferrara i Regione Emilia Romagna.

Ukupni proračun projekta iznosio je 599.675,00 €, počeo 1. travnja 2022.g, a završava 30. lipnja 2023. godine.

Projekt je rezultirao razvojem integriranih metodologija i alata za praćenje mora koji su od velike važnosti za pomorsko prostorno planiranje.

Suradnja je potaknula sinergiju među uključenim projektima i dionicima, poboljšavajući procese donošenja odluka u pomorskom prostornom planiranju.

Promicanjem i provedbom različitih aktivnosti, projekt je uspješno podigao ekološku svijest kreatora politika, lokalnih i regionalnih zajednica, nevladinih udruga i šire javnosti, čime je pridonio nastojanju za održivim razvojem obale.

Općina Podstrana u okviru projekta organizirala je ekološke akcije čišćenja obale, međunarodnu konferenciju i radionicu na temu zaštite morskog okoliša u Podstrani, te je na brojnim međunarodnim događajima promovirala Podstranu kao ekološki održivu turističku destinaciju.

European Regional Development Fund www.italy-croatia.eu/resistance
Back To Top Skip to content