skip to Main Content

Početak organiziranja kulturnih aktivnosti u Podstrani vezano je uz ime mještanina don Petra Cara, svećenika, župnika i prosvjetitelja. Zaslužan je za osnivanje Hrvatskog katoličkog izobrazbeno društva u Podstrani, izgradnju Čitaonice i prve pučke škole. Snagom vjere i osobnim zalaganjem doprinosio je kako duhovnom uzdizanju svojih župljana tako i kulturnom i gospodarskom napretku mjesta.

Hrvatsko katoličko izobrazbeno društvo” osnovano je 1907. godine, kada je i  uvedeno je u Katastar društava u Dalmaciji u Povijesnom arhivu u Zadru. Za prvog predsjednika izabran je njegov osnivač, koji je sastavio Od početka djelovanja Društvo je imalo knjižnicu s čitaonicom i kazališnu družinu.Velik interes mještana prožet osjećajem pripadnosti i ljubavi za ovakav vid aktivnosti doprinjeo je da je 1912. godine srušena stara crkvena kuća i na njenim temeljima sagrađena nova kuća Narodne čitaonice. Pripada cjelini monumentalnijih stilski jednostavnih građevina.

Danas u Podstrani djeluju: uz osnovnu školu “Strožanac”, četiri dječja vrtića, knjižnica, Centar za kulturu, Matica hrvatska, brojne udruge u kulturi: Hrvatsko katoličko glazbeno društvo, Ženska klapa, pjevački crkveni zborovi, Likovna udruga, Lutkarska udruga, Uruga za prikupljanje i čuvanje pokretne spomeničke baštine, ekološke udruge, te Duštvo Poljičana. Sportske aktivnosti djeluju unutar Zajednice udruga u športu. Dugogodišnju tradiciju imaju Dobrovoljno vatrogasno društvo i Turistička zajednica Podstrana. Općina Podstrana uključena je u akciju Gradovi i općine prijatelji djece od 1999. god.

U Podstrani se njeguje tradicija održavanja pučkih svetkovina:
Sv. Jure, 23. 04. i Staro Jurjevo 1. 05., Sv. Ante Padovanski, 13. 06., od 1993. godine slavi se kao Dan općine Podstrana, Velika Gospa, Gospa od Ružarija, Sv. Martin, Gospa od zdravlja.

Na zapadnom ulazu u Podstranu spomenik sv. Antunu Padovanskom, rad akad. kipara Kažimira Hraste, akcentira duhovnu dimenziju uznositosti i predstavlja monumentalno prepoznatljiv zaštitni znak Podstrane.

Ante Kaštelančić, akademski slikar, grafičar i profesor likovne umjetnosti, rođen je u Podstrani 17. kolovoza 1911. Slikarstvo je počeo učiti kod Emanuela Vidovića. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ljube Babića. Studirao kod Andrea Lhotea u Parizu. Djela mu se nalaze u mnogim domaćim i stranim muzejima i galerijama te privatnim zbirkama. Umro je u Splitu 15. travnja 1989. godine. Umjetnikova obitelj podarila je vrijednu donaciju umjetnina iz slikarske ostavštine njegovoj rodnoj Podstrani.

Back To Top Skip to content