skip to Main Content

Održan partnerski sastanak i radionice u okviru projekta RESISTANCE

Projektni partneri, predstavnici Sveučilišta u Ferrari, Ca’ Foscari Sveučilišta u Veneciji i predstavnici Regije Emilia – Romagna organizirali su, u okviru projektnih aktivnosti, studijska putovanja i radionice u vremenskom periodu 18. – 20. travnja 2023. godine.

Prvi dan, 18. travnja, u jutarnjim satima održan je partnerski sastanak u Comacchiu, kojeg je koordinirala gđa Andrijana Dedić, voditeljica projekta i predstavnica Općine Podstrana. Kao vodeći partner, Općina Podstrana ima ulogu koordinatora provedbe projekta, što uključuje izvještavanje i praćenje rezultata svih projektnih partnera te su tijekom sastanka partneri predstavili svoje dosadašnje rezultate.

U poslijepodnevnim satima organiziran je posjet muzeju Museo Delta Antico gdje su partneri imali priliku vidjeti povijesnu rekonstrukciju i evoluciju obale i delte rijeke Po u odnosu na klimatsku dinamiku i transformacije uzrokovane ljudskim djelovanjem. Posjetili su i lagunu Comacchio, primjer održivog upravljanja močvarnim okolišem te interakciju klimatskih promjena i ljudskih aktivnosti. Obalno područje lagune Comacchio karakterizira razvijen turizam („Lido degli Estensi” i „Lido di Spina”), zahvaljujući arheološkim otkrićima s naglaskom na Spinu, drevnu etruščansku luku.

Drugi dan, 19. travnja, projektni partneri sudjelovali su na radionici “Preservation of marine areas and Maritime Spatial Planning” u Ravenni, tijekom koje su stručnjaci predstavili pozitivne primjere očuvanja morskog okoliša i primjenu pomorskog prostornog planiranja na području regije Emilia-Romagna. U poslijepodnevnim satima organiziran je posjet tradicionalnoj ribarskoj laguni “Piallasse di Ravenna”.

Posljednji dan u okviru navedenih aktivnosti, 20. travnja, održana je radionica “Environmental hazards and management of Adriatic fishing ports” u Chioggi, tijekom koje je gđa Andrijana Dedić predstavila Općinu Podstrana, projekte RESISTANCE i ECOMAP, a brojni stručnjaci su diskutirali o ekološki održivom upravljanju ribarskih luka.

Projekt RESISTANCE – “Podizanje svijesti o važnosti pomorskog prostornog planiranja”

Cilj projekta RESISTANCE je podijeliti stečena znanja i iskustva o moru, ali i obalnom riječnom okruženju kapitaliziranjem rezultata Interreg projekata ECOMAP, ECOSS, Net4mPLASTIC, SOUNDSCAPE, DORY, SASPAS i ML-REPAIR.

Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG ITALY-CROATIA.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Općine Podstrana.

Fotogalerija:

Back To Top Skip to content