skip to Main Content

Održan okrugli stol u sklopu provedbe projekta „Korak po korak“

U petak, 27 siječnja 2023. godine, je u prostorijama Općine Podstrana održan okrugli stol u sklopu provedbe projekta Korak po korak. Okruglom stolu su, uz voditeljicu projekta Korak po korak Ivanu Seneberg, prisustvovali i sljedeći sudionici: Renata Jurčević – ravnateljica Centra za socijalnu skrb Omiš, Zorana Čeme – ravnateljica DV Bambini, Natali Stanić – predsjednica Udruge osoba s invaliditetom AGAPE, Omiš, Mirjana Gojsalić – ravnateljica Doma za starije i nemoćne VITA, Dražena Hrste – roditelj djeteta s teškoćama u razvoju, Marija Šošić – Pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu, gospodarstvo, društvene djelatnosti i EU fondove Općine Podstrana, Maja Patrlj – podrška u inkluziji djetetu s teškoćama u razvoju, zaposlena u okviru projekta i Maja Medvidović – socijalni mentor.

Nakon pozdravnih riječi voditeljice projekta Ivane Seneberg, uslijedila je konstruktivna rasprava na temu održivosti projekta u kojoj su sudjelovali svi dionici. Izneseni su pozitivni stavovi o provedbi projekta Korak po korak. Naime, provedba projekta je uspjela u svojoj namjeri. Svi prisutni su se zahvalili Općini Podstrana na poduzetim koracima oko ovog hvalevrijednog projekta koji je donio korisnicima osmijeh na lica. Zaključeno je da, uz voditeljicu projekta Ivanu Seneberg, najveće zasluge za uspjeh projekta ima socijalna mentorica Maja Medvidović koja je svojim toplim, ljudskim srcem pokazala da ništa nije nemoguće.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Omiš, gđa Renata Jurčević je izjavila da oni kao institucija podržavaju ovakve projekte deinstitucionalizacije te da njihove usluge i idu u tom smjeru. Naglasila je da je jedan od najbitnijih ciljeva Centra, u svrhu sprječavanja

institucionalizacije, udomiteljstvo te da je poželjno da korisni ostanu u zajednici, a ne da ih se isključi iz doticaja sa stvarnošću.

Ravnateljica DV Bambini, gđa Zorana Čeme istaknula je kako u njihovom vrtiću ima djece s poteškoćama te kako im je potrebna, i bila bi dobrodošla, pomoć u inkluziji.

Također ističe kako je, možda jedan od najvećih problema, isključenost roditelja i djece koji, na svu sreću, nemaju problema  što, nažalost, dovodi do toga da potrebite korisnike nenamjerno isključuju iz određenih aktivnosti.

Predsjednica Udruge osoba s invaliditetom AGAPE, gđa Natali Stanić se osvrnula na aktivnosti jedinica lokalne samouprave usmjerene na deinstitucionalizaciju. Kao dobru stvar je istaknula to što su institucije započele suradnju s udrugama kao partnerima u pružanju usluga, u ovom slučaju deinstitucionalizacije te što su raspisivani natječaji kako bi se financijska sredstva usmjerila udrugama gdje se dogodio bitan pomak. Pohvalila je projekt „Korak po korak“ budući da je takvu vrstu usluge nužno pružati korisnicima kako se ne bi osjećali usamljenima već uključeni u život zajednice.

Ravnateljica Doma za starije i nemoćne VITA, gđa Mirjana Gojsalić je istaknula kako oni, u sklopu doma, pružaju i zdravstvene usluge te tako skrbe za populaciju od 0 do 100 godina. Navela je da svi koji surađuju na ovakvim projektima i kojima je to svakodnevni posao nisu dovoljno povezani te stoga nisu u mogućnosti dokučiti na koje se sve načine  može pomoći korisnicima. Kao problem je istaknula to što nekada nije lako uskladiti mlađu i stariju populaciju koja se nalazi u domu, a što ovisi o educiranosti zaposlenika, dobroj volji i još puno drugih stvari.

Majka djeteta s teškoćama u razvoju, gđa Dražena Hrste je izrazila zadovoljstvo  projektom Korak po korak kojeg provodi Općina Podstrana. Naglasila je da osmjeh na licu njezine kćeri, koja je korisnik projekta, sve govori. Mišljenja je da je takav projekt bio jako potreban i da ga svakako treba nastaviti. Kao najvažnije je navela druženje i  stvaranje prijateljstava s drugom djecom što im je, prije ovog projekta, bilo nedostižno.

Pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu, gospodarstvo, društvene djelatnosti i EU fondove Općine Podstrana, gđa Marija Šošić se osvrnula na projekt sa strane provoditelja, Općine Podstrana. Navela je podatke kojima raspolaže Općina Podstrana o broju potencijalnih korisnika prihvatljivih u ovakvom projektu. Izrazila je želju i nastojanje Općine da i dalje provodi slične projekte i uključi što veći broj korisnika.

Zaključila je da su potrebe korisnika na području Podstrane velike i da su projekti poput  „Zaželi“ i „Korak po korak“ itekako potrebni.

Gđa Maja Patrlj, koja sudjeluje u projektu „Korak po korak“ kao podrška u inkluziji djetetu s teškoćama u razvoju, kao i  socijalna mentorica, gđa  Maja Medvidović su posvjedočile da se dobrobiti ovakvog projekta najbolje  vide u  direktnom kontaktu s korisnicima. Naglasile su da je projekt značajno doprinio kvaliteti života svih uključenih korisnika. Također su istaknule i osobno zadovoljstvo što sudjeluju u ovako kvalitetnom, humanom i hvalevrijednom projektu.

Projekt „Korak po korak“ je imao za cilj razviti i proširiti dostupnost izvaninstitucionalnih socijalnih usluga za najranjivije skupine društva na području Općine Podstrana i Urbane aglomeracije Split kako bi se smanjila njihova društvena isključenost, što je uspješno i postignuto. Osviještena je i javnost o potrebama svih ciljnih skupina i važnosti pružanja socijalnih usluga u zajednici. Također su, kroz projekt, ojačani i kapaciteti stručnjaka koji rade s pripadnicima ciljanih skupina.

Jedinice lokalne samouprave, poput Općine Podstrana, su kroz ovaj i slične projekte, prepoznale važnost problema te nužnost da se, potrebitim korisnicima, trajno omoguće prijeko potrebne izvaninstitucionalne usluge. S obzirom da se provedba projekta „Korak po korak“ bliži kraju, Općina Podstrana već razmišlja o potencijalnim novim projektima i načinima da se slične usluge omoguće i ubuduće.

Ciljne skupine projekta su djeca s teškoćama u razvoju, starije osobe, odrasle osobe s invaliditetom i djeca i mlađe punoljetne osobe s problemima u ponašanju.

EU projekt „Korak po korak“ financiran je bespovratnim sredstvima u iznosu od 1.997.520,00 kuna (15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i 85% iz Europskog socijalnog fonda) u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., a u okviru ITU mehanizma namijenjenog za financiranje projekata Urbane aglomeracije Split (UAS). Intenzitet potpore je 100%.

Back To Top Skip to content