skip to Main Content

Novosti u Natječaju za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Od petka 01. ožujka do zaključno 15. ožujka 2024. godine u 10:00 sati može se podnijeti zahtjev za ono što smo svi do sada poznavali kao Koncesijsko odobrenje, a što se po novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama od srpnja 2023. godine zove Dozvola na pomorskom dobru.

Osim promjene naziva akta temeljem kojeg se mogla iznajmljivati raznovrsna sezonska oprema, npr. ležaljke i suncobrani, skuteri, SUP-ovi…, ili obavljati ugostiteljska djelatnost na štekatima, u montažnim objektima i dr. Zakon je za dozvole na pomorskom dobru uveo još nekoliko novosti.

Najvažnija od njih je da se od ove godine dozvole izdaju na razdoblje od 5 godina, a ne više godinu po godinu, te da za dodjelu dozvole više ne vrijedi kriterij ‘’prve pristigle ponude’’, već pravo prvenstva ostvaruje najpovoljnija ponuda. Tko je najpovoljniji ponuditelj prosuđivat će se po kriterijima i cijenama kako su navedeni u natječaju koji je raspisala Općina, a propisani su Pravilnikom o sadržaju plana upravljanja pomorskom dobrom koji je donio Hrvatski sabor i objavio u Narodnim novinama br. 150/2023, odnosno Uredbom o vrstama djelatnosti i minimalnim naknadama za dodjelu dozvola na pomorskom dobru koju je donijela Vlada RH i objavila u Narodnim novinama br. 15/2024.

U nizu novina koje donose zakonske izmjene, važno je napomenuti i da će koncesionari ubuduće plaćati veće naknade nego do sada. Naime, visina naknada nije se mijenjala posljednjih 20 godina, a iste su propisane Uredbom o vrstama djelatnosti i minimalnim naknadama za dodjelu dozvola na pomorskom dobru koju je donijela Vlada RH, i jedinstvene su za cijelo područe obale u Republici Hrvatskoj. Dakle, početnu cijenu za određenu dozvolu na pomorskom dobru nije odredila Općina Podstrana, već je to donijela Vlada RH spomenutom Uredbom.

Na kraju je važno napomenuti i to da se uvodi i bjanko zadužnica kao instrument osiguranja kojom se jamči da će nositelj dozvole uredno obavljati djelatnost na pomorskom dobru i podmirivati svoje obveze, ali i mogućnost ukidanja dodijeljene dozvole ako njezin nositelj ne obavlja djelatnost u skladu s dozvolom ili koristi pomorsko dobro suprotno dozvoli ili na način da čini štetu na pomorskom dobru.

Back To Top Skip to content