skip to Main Content

Bivše “Vinkovačko odmaralište” u Podstrani odlazi u povijest

Danas su započeli radovi na uklanjanju ruševnih zgrada bivšeg “Vinkovačkog odmarališta” u Svetom Martinu. Odmaralište koje je bilo u vlasništvu bivše tvrtke Dilj d.d. sagrađeno je prije 1968. godine na adresi Sv. Martin 48, a u njemu su bezbrižne ljetne dane na moru provele mnoge generacije sa područja Vinkovaca.

Danas ovo odmaralište odlazi u povijest.

Temeljem analize stanja konstrukcija postojećih zgrada na navedenoj lokaciji, po prethodno pribavljenoj dokumentaciji iz arhive Područnog ureda za katastar Split i nadležnog konzervatorskog odjela Split, izrađen je projekt uklanjanja trošnih postojećih zgrada koje su predstavljale ugrozu sigurnosti za okolinu. Uz suglasnost Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine pristupljeno je uklanjanju ruševnih zgrada.

Na predmetnom zemljištu planira se gradnja nove multifunkcionalne građevine, sa sadržajima kulturne i društvene namjene sukladno izrađenom idejnom rješenju. Kulturni centar obuhvaća raznovrsne, međusobno povezane aktivnosti, koje imaju ulogu društvenog, kulturnog i turističkog razvoja mjesta, od galerijskog/izložbenog prostora, ljetne pozornice, prostora za radionice, udruge, višenamjensku dvoranu namijenjena koncertima, plesnim, kazališnim i drugim performansima, sale za prijem te ugostiteljske i prateće sadržaje.

Za realizaciju projekta izgradnje zgrade za javne namjene – društveno kulturnog centra, Općina Podstrana je sklopila ugovor o darovanju s Republikom Hrvatskom kao darovateljem, kojim stječe vrlo vrijedno zemljište za potrebe realizacije sadržaja kulturne i društvene namjene, procijenjene tržišne vrijednosti u iznosu od 530.000 eura. Darovana nekretnina predstavlja zgrade i zemljište ukupne površine 1429 m2.

Vrijednost radova uklanjanja ruševnih zgrada iznosi oko 27.000 eura s PDV-om.

Back To Top Skip to content