skip to Main Content

U Podstranu stiže brzi internet nove generacije

Na veliko zadovoljstvo svih naših mještana, možemo objaviti da smo započeli s izgradnjom infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu nove generacije na području Općine Podstrana.

Razvoj i implementacija optičke infrastrukture se provodi u sklopu Projekta koji se realizira u suradnji s infrastrukturnim operatorom Hrvatski Telekom d.d. (HT) te temeljem Sporazuma o suradnji koji je potpisan između Općine Podstrana, Grada Omiša, te općina Dugi Rat i Zadvarje.

Ukupna vrijednost Projekta je 52 milijuna kuna, od čega će 20 milijuna kuna biti financirano sredstvima fondova Europske unije.

Realizacijom Projekta osigurati će se širokopojasni pristup internetu nove generacije za sve potencijalne korisnike na takozvanim „bijelim adresama“, odnosno adresama za koje se mogu zatražiti nepovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj. Ugovorom o projektiranju i izgradnji optičkih mreža Izvođač se obvezao po principu „ključ u ruke“ omogućiti optički pristup za ukupno 2744 kućanstava na području naše općine. Sva ostala kućanstva koja nisu obuhvaćena ovim Projektom također će moći zatražiti pristup brzom internetu nakon provedbe projekta.

Svi korisnici koji će koristi usluge na optičkoj infrastrukturi imati će kvalitetan, neprekinuti pristup internetu koji će im omogućiti nesmetani rad od kuće, praćenje škole na daljinu, korištenje usluga e-zdravstva, e-građanin i slično. Također, optička infrastruktura će doprinijeti povećanoj atraktivnosti našeg mjesta na način da će omogućiti veći interes poduzetnika, unaprijediti suvremene zahtjeve turizma i stimuliranje konkurentskog okruženja.

Na području Općine Podstrana trenutno je u tijeku izvođenja kabelmonterskih radova (otvaranje postojećih zdenca i uvlačenje kabela), sukladno odobrenoj dinamici i detaljnim rokovima izvođenja pojedinih etapa optičkih mreža. Etape će se puštati u rad sukcesivno kako budu implementirane, a završetak radova na području naše Općine se očekuje krajem 2022. godine. Razdoblje provedbe projekta na cjelokupnom području obuhvata svih sudionika – partnera u projektu je planirano do 01. lipnja 2023. godine, odnosno najkasnije do 31. prosinca 2023. godine.

Back To Top Skip to content