skip to Main Content

Tipicita in Blu – seminari i promocija ECOMAP projekta

Općina Podstrana, kao vodeći partner projekta ECOMAP, sudjelovala je na Danima plave ekonomije od 18. do 20. svibnja 2022. godine održanima u okviru konferencije „Tipicita in blu“ u Anconi, u Italiji.

Na Danima plave ekonomije, obuhvaćene su „plave“ teme poput brodarstva i brodogradnje, sigurnosti ribarske industrije, obalni teritorijalni razvoj, održivost, pametni lučki gradovi. Konferencija je okupila međunarodne goste i stručnjake, koji su razmijenili iskustva u kontekstu plave ekonomije.

Tijekom konferencije Općina Ancona i Polo Tecnologico Alto Adriatico Andrea Galvani SCPA organizirali su  seminare u okviru ECOMAP projekta:

  1. „Obrazovanje i obuka za Plavi rast. Najbolji primjeri iz prakse i iskustva”
  2. „Kružno gospodarstvo. Iskustva i dobre prakse.“

Seminari su organizirani s ciljem olakšavanja razmjene znanja, vještina i dobrih praksi za društveni, gospodarski i lokalni rast, posebno za dobrobit malih luka i različitih zanimanja povezanih: s jedne strane s pomorskom tradicijom i s druge strane, održivim pristupom u korištenju i poznavanju prirodnog “plavog” resursa.

Dana 20. svibnja 2022. godine, partneri ECOMAP projekta svečano su potpisali Sporazum o osnivanju Klastera pametnih lučkih gradova koji će doprinijeti cilju stvaranja platforme za razmjenu iskustava i stjecanje novih informacija o održivom razvoju u okviru stvaranju nove strategije u području zaštite okoliša s posebnim naglaskom na plavu ekonomiju i plavi rast.

Tijekom konferencije predstavnica Općine Podstrana, gđa Andrijana Dedić, predstavila je projekt ECOMAP i Općinu Podstrana svim zainteresiranim posjetiteljima te predstavnicima talijanskih medija.

Projekt ECOMAP – Ekološki održivo upravljanje marinama i turističkim lukama, doprinosi cilju eko-ravnoteže i eko-učinkovitosti dijeljenjem novih vrsta planiranja za održivost luka i marina u talijanskom i hrvatskom Jadranskom moru kroz: inovativne metodologije, ulaganja u alate i malu infrastrukturu te obrazovanje osoblja i uključenih strana. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG ITALY-CROATIA.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Općine Podstrana.

Back To Top Skip to content