skip to Main Content

Umro je veliki prijatelj Podstrane Nedjeljko Mihanović 1930. – 2022.

Dana 27. siječnja 2022. godine, u Zagrebu, u svojoj 92. godini, umro je znanstvenik, političar, intelektualac i domoljub, počasni građanin općine Podstrana, dr.sc. Nedjeljko Mihanović.

Rođen je 16. veljače u Sitnom  Donjem, u Splitu završava Klasičnu gimnaziju, potom je diplomirao slavistiku i romanistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1975. i doktorirao. Radio je kao lektor slavistike  u Hamburgu, a do 1990. bio je znanstveni savjetnik i upravitelj Zavoda za povijest hrvatske književnosti, gdje je izabran za člana  suradnika HAZU-a. Dao je veliki doprinos u stvaranju slobodne i suverene Republike Hrvatske, gdje je obnašao važne  državne službe, a 1994. bio je predsjednik Sabora Republike Hrvatske. Za svoje zasluge odlikovan je sa sedam  visokih državnih odlikovanja.

Objavio je 17 autorskih knjiga  s područja kroatistike, više od 200 znanstvenih i preko 400 stručnih radova, održao stotine književnih predavanja i predstavljanja knjiga. Za obrazovni program HRT-a izradio više scenarija i ekranizacija hrvatskih pisaca, a kao aktivni član do visokih godina djelovao je u Društvu hrvatskih književnika, Matici hrvatskoj, Hrvatskom filološkom  društvu, Društvu Poljičana, Braći Hrvatskog  Zmaja  i drugim udrugama

Nedjeljko Mihanović je dao nemjerljiv doprinos kod utemeljenja i izglasavanja Općine Podstrana u Hrvatskom Saboru, te posebice svojom stručnom pomoći pri utvrđivanju poljičke i podstranske granice na rijeci Žrnovnici. Uz Milana Vukovića bio je inicijator pjesničkih susreta u Podstrani, manifestacije „Dobrojutro more“, kojoj je, po amblematskoj pjesmi Josipa Pupačića, dao ime. Ta je velika pjesnička manifestacija donijela veliku popularnost i prepoznatljivost Podstrane u Hrvatskoj i u svijetu, nacrtavši Podstranu na kulturnu mapu Hrvatske.

Dr. Nedjeljko Mihanović promovirao je povijesne tekovine Podstrane pišući o knezu Mislavu i lokalitetu uz crkvu Svetog Martina, na kojem je hrvatski knez potpisao sporazum  s mletačkim duždom Petrom Tradenikom, a  u kojem se navodi da  Hrvati dopuštaju Mlečanima mirnu plovidbu Jadranskim morem uz godišnju naknadu koju su Mlečani hrvatskim vladarima plaćali narednih dvjesto godina. Nedjeljko Mihanović pružao je svesrdnu pomoć i podršku Ogranku Matice hrvatske u Podstrani, a posebice podstranskim književnicima i umjetnicima koji su u njemu imali iskrenog prijatelja.

Neka mu je laka hrvatska i poljička gruda, koju je tako žarko ljubio.

Back To Top Skip to content