skip to Main Content

Izvadak iz uputa DIP-a vezano za glasanje na predstojećim izborima

Gdje glasuju birači?

Redovna biračka mjesta

Na redovnim biračkim mjesta glasuje: – birač s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji glasuje prema mjestu svoga prebivališta – birač s tzv. plavom potvrdom, dakle birač koji glasuje prema mjestu svoga prebivališta ali na dan izbora nije bio upisani u izvadak iz popisa birača „A“ koji je dostavljen na njegovo biračko mjesto jer npr. nema važeću osobnu iskaznicu. Takav birač može ostvariti svoje aktivno biračko pravo samo ako na dan izbora pribavi od nadležnog upravnog tijela županije/Grada Zagreba tzv. plavu potvrdu i to samo na biračkom mjestu kojem pripada prema mjestu prebivališta. Ta se potvrda ne dopisuje u izvadak iz popisa birača „A“, već se prilaže uz isti i čini njegov sastavni dio – birač koji se privremeno upisao kako bi mogao glasovati na biračkom mjestu izvan svoga prebivališta, na području druge općine ili grada, ali u istoj izbornoj jedinici u kojoj ima prebivalište. Taj birač će biti upisan u evidenciju privremeno upisanih birača „C“ koje će biti dostavljeno na biračko mjesto općine/grada koje mjesto je naveo u svom zahtjevu za privremeni upis. Posebno naglašavamo da će takav birač već biti upisan u evidenciju „C“ što znači da od njega birački odbor ne može tražiti nikakvu dodatnu potvrdu (žutu ili plavu), već samo ispravu za identifikaciju. Sama činjenica da je birač upisan u izvatke/evidencije dostavljene na biračko mjesto znači da ima biračko pravo koje može ostvariti upravo na tom biračkom mjestu – birač koji je pribavio potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta tzv. žutu potvrdu može na području izborne jedinice u kojoj ima prebivalište glasovati na bilo kojem redovnom biračkom mjestu. Takovog birača se dopisuje u evidenciju privremeno upisanih birača „C“ koje je dostavljeno na redovno biračko mjesto na kojem je tom biraču omogućeno glasovanje.

Posebna biračka mjesta

za birače koji glasuju izvan svoje izborne jedinice – birač koji se privremeno upisao kako bi mogao glasovati izvan svoga prebivališta, na području druge općine ili grada koji se ne nalazi u izbornoj jedinici u kojoj ima prebivalište. Taj birač glasuje isključivo na posebnom biračkom mjestu određenom za birače koji glasuju izvan svoje izborne jedinice i to samo na onom biračkom mjestu na kojem će biti dostavljena evidencija privremeno upisanih birača „C“ u kojoj će biti upisan. To možda neće biti biračko mjesto u gradu ili općini u kojoj će se zateći na dan izbora, već biračko mjesto koje će biti najbliže određeno mjestu gdje će se zateći na izborni dan (npr. birač iz Đakova IV. izborna jedinica je u svom zahtjevu za privremeni 5 upis naveo da će se na dan izbora naći na otoku Silba IX. izborna jedinica, takav birač bit će upisan u evidenciju „C“ koja će biti dostavljena na najbliže određenom posebnom biračkom mjestu za birače koji glasuju izvan svoje izborne jedinice, do sada je to bio Zadar). Još jednom naglašavamo da će takav birač već biti upisan u evidenciju „C“ što znači da od njega birački odbor ne može tražiti nikakvu dodatnu potvrdu (žutu ili plavu), već samo ispravu za identifikaciju. Sama činjenica da je birač već upisan u izvatke/evidencije dostavljene na biračko mjesto znači da ima biračko pravo koje može ostvariti upravo na tom biračkom mjestu – birač koji je pribavio potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta tzv. žutu potvrdu može na području izborne jedinice u kojoj nema prebivalište glasovati na bilo kojem posebnom biračkom mjestu za birače koji glasuju izvan svoje izborne jedinice. Takvog birača, opet ponavljamo, se dopisuje u evidenciju privremeno upisanih birača „C“ koje je dostavljeno na posebno biračko mjesto na kojem je tom biraču omogućeno glasovanje.

-Posebna biračka mjesta određena u vojarnama, brodovima, ustanovama socijalne skrbi – na posebnom biračkom mjestu određenom u vojarni glasovat će birač na službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske koji se na dan izbora zatekne na tom biračkom mjestu – na posebnom biračkom mjestu određenom na brodu glasovat će birač koji se na dan izbora zatekne na tom biračkom mjestu – na posebnom biračkom mjestu u zatvoru, kaznionici glasovat će birač koji se na dan izbora zateknu na tom biračkom mjestu – na posebnom biračkom mjestu u ustanovi socijalne skrbi (domovi za stare i nemoćne i sl.) glasovat će birač koji se na dan izbora zatekne na tom biračkom mjestu. Radi se o posebnim biračkim mjestima koje određuju nadležni ministri i to ne znači da će se u svakoj vojarni, brodu, kaznionici ili domu za stare i nemoćne u Republici Hrvatskoj odrediti posebno biračko mjesto. Navedena posebna biračka mjesta zovu se još „zatvorena biračka mjesta“ jer na njima mogu glasovati samo prethodno navedeni birači koji su na vrijeme podnijeli zahtjev da im se omogući glasovanje na tom biračkom mjestu i koji su upisani u dostavljeni izvadak iz popisa birača.

Back To Top Skip to content