skip to Main Content

Otkriven spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu

U samom središtu Podstrane, novouređenom parku na Petrićevu, jučer je uz govore državnih čelnika otkriven spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, rad akademskog kipara Ivana Kujundžića.

Pozdravivši prisutne, načelnik Mijo Dropuljić istaknuo je kako su se okupili oko čina visoke kulture i umjetnosti, nacionalnog ponosa i identiteta, spomenika dr. Franje Tuđmana, koji se svečano otkriva u Podstrani, kao trajan simbol naše i njegove ukupne pobjede, upravo uoči 24. obljetnice njegove smrti.

Od visokih uzvanika, svečanosti je nazočio premijer Andrej Plenković, ministar Tomo Medved, ministar Branko Bačić, potpredsjednik Vlade Ante Sanader, župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i brojni drugi uvaženi gosti, predstavnici jedinica lokalnih i regionalnih samouprava, braniteljskih udruga i obitelji poginulih branitelja.

Svečanost je otvorena Himnom Republike Hrvatske u izvedbi klape Praska, a svečanost su uveličali i klapa Kurjože i Hrvatsko katoličko glazbeno društvo iz Podstrane.

Ideja za izradu i postavljanje spomenika potekla je od načelnika općine Podstrana Mije Dropuljića koji je vodio brigu o svim detaljima, a izradio ga je akademski kipar Ivan Kujundžić.

U najsvečanijem trenutku programa otkriven je spomenik koji su zajednički otkrili načelnik Mijo Dropuljić i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Don Mario Matković, župnik crkve ‘Uznesenja BDM’, blagoslovio je spomenik i sve prisutne, a potom su delegacije zapalile svijeće u znak sjećanja na sve hrvatske branitelje koji su svoje živote dali za ostvarenje sna o slobodnoj Domovini.

Svečanost je zatvorena izvedbom pjesme “Živila Hrvatska’’.

Back To Top Skip to content