skip to Main Content

Načelnik primio u svom uredu Petru Božan, fenomenalnu mladu košarkašicu iz Podstrane!

Krajem kolovoza ove godine Hrvatska ženska košarkaša reprezentacija u kategoriji U16 osvojila je fenomenalno treće mjesto na Europskom košarkaškom prvenstvu za kadetkinje koje se igralo u Portugalu. Naime, u utakmici za treće mjesto na Europskom prvenstvu hrvatske su kadetkinje osvojile broncu protiv domaćeg Portugala s rezultatom 72:58 (31-15, 12-12, 17-21, 12-10).

Mlada Petra Božan iz Podstrane u najboljoj petorki turnira

Hrvatska je ključnu prednost stekla u prvoj četvrtini s nevjerojatnim 31 poenom, a zatim je taj rezultat uspješno održavala donijevši kući prvu žensku kadetsku medalju još od srebra 2010. godine.

Najefikasnija igračica ove fantastične utakmice bila je Lena Bilić s velika 22 poena i devet skokova. Pratile su je Zara Valčić (sedam asistencija, četiri osvojene lopte) i Gina Nikola Pirjak s po 11 poena te Ella Majstorović s deset.

„Kadetkinje su za vrijeme čitavog turnira pokazivale iznimnu borbenost i volju, u ključnim su se utakmicama vraćale iz dvoznamenkastog zaostatka i upisivale pobjede i zaista više no zasluženo zauzele postolje na Europskom prvenstvu. Tome u prilog govori i to da su čak dvije igračice iz brončane ekipe izabrane u najbolju petorku turnira: Petra Božan i Lena Bilić. Čestitamo!“, ponosno ističu iz Hrvatskog košarkaškog saveza.

Najefikasnija Europljanka s koeficijentom od ukupno 146

Naime, već spomenuta Petra Božan iz Podstrane daleko je najbolja skakačica turnira s ukupno 105 upisanih skokova (na drugom mjestu je s 89 skokova Latvijka Krista Lukasevica), a imala je i najviše blokada po utakmici (2.4). Najbolja asistentica Europskog prvenstva je Ella Majstorović s 38 asistencija (5.4 po utakmici)

„Hrvatska je, kao ekipa, statistički zaslužila prvo mjesto po double-double učincima – ukupno ih je bilo 6, a sve ih je ostvarila, ponovno – Petra Božan, što ju, naravno, svrstava na prvo mjesto i na pojedinačnoj double-double ljestvici. No konačno, Petra je bila i ukupno najefikasnija Europljanka s koeficijentom od ukupno 146 (20.9 po utakmici). U konačnici valja istaknuti da su sve igračice svojim nesebičnim radom i zalaganjem u posljednjih mjesec i pol utkale dio sebe u svaku pobjedu i sve su stavile svoj potpis na ovu sjajnu broncu“, istaknuli su na stranicama Hrvatskog košarkaškog saveza.

Prve korake ostvarila u OŠ Strožanac: „Enes je s njom radio, dao joj je slobodu i on je poticao na košarku“

Nevjerojatna mlada i talentirana Petra Božan iz Podstrane, kako smo već naveli, odigrala je ključnu ulogu u ovom velikom uspjehu hrvatske ženske košarke. Božan je članica Košarkaške akademija „Žana Lelas“ iz Splita, a prve sportske korake ‘utkao’ joj je nastavnik Tjelesne i zdravstvene kulture u Osnovnoj školi Strožanac Enes Buljan.

„Enes je s njom radio, dao joj je slobodu i on je poticao na košarku. Njegova uloga u ovoj predivnoj sportskoj priči je značajna. Dao joj je prve košarkaške korake i puno joj je pomogao“, rekao je za Podstrana Portal ponosni otac Petre Božan, Darko Božan.

Podsjetimo, naš portal je o iznimnom nastavniku Enesu Buljanu već pisao. Ovog omiljenog djelatnika i nastavnika TZK-a iz OŠ Strožanac krasi vječna želja za uspjehom, a pod njegovom ‘palicom’ mnogi su učenici iz spomenute škole postali vrhunski sportaši, a škola se može pohvaliti brojnim sportskim uspjesima na mnogobrojnim natjecanjima.

Košarkašice nagradio i Hrvatski olimpijski odbor (HOO)

Petra je, kako smo spomenuli, osnovnu školu završila u rodnoj Podstrani, a trenutno pohađa V. gimnaziju “Vladimir Nazor” u Splitu.

No, tu sportskim uspjesima mlade stanovnice Podstrane nije kraj. Naime, na svečanosti u Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović u Zagrebu Hrvatski olimpijski odbor (HOO) je u petak, 9. rujna po 16. put nagradio najuspješnije sportaše i sportašice do 20 godina te proglasio najveće sportske nade (do 16 godina).

Najuspješnijom ženskom ekipom mlađih dobnih kategorija proglašena je Ženska kadetska košarkaška reprezentacija do 16 godina.

Donosimo vam popis laureata HOO-ove nagrade „Dražen Petrović 2022.“

Najuspješnija sportašica mlađih dobnih kategorija

Zrinka Ljutić (rođ. 26.1.2004.) – skijanje

Najuspješniji sportaš mlađih dobnih kategorija

Mili Poljičak (rođ. 13.7.2004.) – tenis

Najuspješnija ženska ekipa mlađih dobnih kategorija

• Kadetska košarkaška reprezentacija do 16 godina (Petra Božan, Tonka Jakšić, Ella Majstorović, Josipa Milković, Gina Nikola Pirjak, Viktoria Rogić, Andrea Stanković, Jelena Brkičić, Zara Valčić, Lena Bilić, Hana Arnautović i Hana Budimir)

Najuspješnija muška ekipa mlađih dobnih kategorija

• Juniorska reprezentacija u rukometu na pijesku (Gabriel Botić, Borna Bubalo, Fran Cvjetićanin, Antonio Fabek, Roko Filipović, Luka Glevendekić, Matija Jurasović, Vigo Konforta, Antonio Kranjčević i Josip Tomić)

Najuspješniji sportski par, štafeta ili posada mlađih dobnih kategorija

• Juniorski dvojac na pariće Roko Bošković (rođ.19.5.2003.) i Davor Poljančić (rođ. 12.3.2003.) – veslanje

Sportašica – najveća nada hrvatskog sporta

Jana Koščak (rođ. 19.5.2006.) – atletika

Sportaš – najveća nada hrvatskog sporta

Matej Nevešćanin (rođ. 5.12.2006.) – skokovi u vodu

Načelnik ponosan na mladu Petru. Srdačno je dočekao u svom uredu…

Značajno i neizmjerno sportsko postignuće prepoznao je i načelnik Općine Podstrana Mijo Dropuljić. On je prošli tjedan u svom uredu primio mladu Petru Božan te joj je uputio srdačne čestitke za uspjeh koji je ostvarila.

„Vjerujemo da je ispred talentirane Petre velika sportska karijera. Onaj uspjeh nam puno znači. Ona je svojim postignućima u najboljem svjetlu promovirala Podstranu, ali i hrvatski sport“, ponosno je za Podstrana Portal izjavio načelnik Općine Podstrana Mijo Dropuljić.

Back To Top Skip to content