skip to Main Content

Početna konferencija projekta RESISTANCE

Početna konferencija projekta RESISTANCE održana je 19. srpnja 2022. godine u konferencijskoj dvorani hotela Le Meridien Lav u Podstrani.

Općina Podstrana, vodeći je partner i koordinator, 599.675,00 eura vrijednog projekta, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska, a udio koji se odnosi na Općinu Podstrana je 98.000,00 eura.

Početnu konferenciju uvodnim govorom otvorila je voditeljica projekta gđa Andrijana Dedić, predstavnica Općine Podstrana, a prisutnima su se pozdravnim govorima obratili gđa Marija Šošić, pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu, gospodarstvo, društvene djelatnosti i EU fondove Općine Podstrana, g. Martin Bućan, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije te g. Piergiorgio Vasi, predstavnik talijanske regije Emilia-Romagna. Gđa Zorana Škare, predstavnica udruge Zdravi Grad (projektni partner zadužen za komunikacijske aktivnosti), predstavila je aktivnosti, ciljeve i očekivane rezultate projekta.

Cilj projekta je podijeliti stečena znanja i iskustva o moru i morskom okolišu, ali i obalnom i riječnom okruženju kapitaliziranjem rezultata 7 Interreg projekata: ECOMAP, ECOSS, Net4mPLASTIC, SOUNDSCAPE, DORY, SASPAS i ML-REPAIR. Glavni rezultati svih navedenih projekata predstavljeni su tijekom konferencije.

Nakon predstavljanja projekata, održana je radionica pod nazivom „Održivo upravljanje za pomorsko prostorno planiranje u zaštićenim područjima i za zaštitu bioraznolikosti s obzirom na utjecaje klimatskih promjena“ koja je okupila različite dionike koji su raspravljali i dijelili različite poglede i perspektive na tu temu. Definirali su se potencijalni izvori negativnog utjecaja na bioraznolikost mora te će se tijekom projekta razvijati moguća rješenja.

U okviru početne konferencije, 18.07.2022. godine, održano je studijsko putovanje, u organizaciji Općine Podstrana, u lučicu Špinut te lučicu i plažu Strožanac gdje su predstavljeni rezultati Interreg projekta ECOMAP, u sklopu kojega su partneri na projektu RESISTANCE imali priliku vidjeti postavljene kemijsko-fizikalne uređaje za pročišćavanje otpadnih voda te opremu za ekološko uređenje plaže.

Trećeg dana konferencije, 20. srpnja 2022.g. projektni partner Javna ustanova Nacionalni park Kornati, organizirala je studijsko putovanje u Nacionalni park Kornati. Predstavljeni su rezultati projekta SASPAS „Sigurno sidrenje i zaštita morskih cvjetnica u Jadranskom moru“ na kojem je JU NP Kornati bila jedna od partnera. Konkretne aktivnosti provedene na području Nacionalnog parka Kornati u sklopu projekta SASPAS bile su postavljanje ekoloških sidrišta u pet uvala (sa ukupno 52 sidrena sustava za privezivanje) te monitoring i presađivanje morske cvjetnice Posidonia oceanica.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Općine Podstrana.

Fotogalerija:

Back To Top Skip to content