skip to Main Content

Jednokratno novčano primanje radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata

Na 107. sjednici, održanoj 09. ožujka 2022., Vlada RH donijela je Odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata.

U okviru sveobuhvatnog paketa mjera za ublažavanje porasta cijena energenata na standard građana, ovom Odlukom uređuje se isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, zatečeni u isplati mirovine za mjesec ožujak 2022., i to:

  • korisnicima mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj, ako im ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u Republici Hrvatskoj za ožujak 2022. godine ne prelazi iznos od 4.000,00 kuna i koji nisu zaposleni, odnosno ne obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja
  • korisnicima mirovine kojima se uz mirovinu ostvarenu u Republici Hrvatskoj isplaćuje i mirovina iz inozemstva (države s kojima RH ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju i države u kojima se primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti), ako im ukupno mirovinsko primanje ostvareno u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu ne prelazi iznos od 4.000,00 kuna
  • korisnicima mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj, koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu.

Prema spomenutoj Odluci iznos jednokratnog novčanog dodatka ovisit će o visini mirovine. Tako će korisnici koji imaju mirovinu do 1500,00 kuna dobiti jednokratno novčano primanje u iznosu od 1200,00 kuna, oni s mirovinom od 1500,01 do 2000,00 kuna mirovine 900 kuna, s mirovinom od 2001,00 do 3000,00 kuna 600 kuna, a oni s mirovinom od 3001,00 do 4000,00 kuna dobit će 400 kuna.

Korisnicima hrvatske mirovine jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u svibnju 2022., a korisnicima hrvatske i inozemne mirovine te korisnicima hrvatske mirovine, koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u srpnju 2022.

Navedeni korisnici obvezni su Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine putem online obrasca ili popunjavanjem Tiskanice za dostavu podataka o visini inozemne mirovine.

Back To Top Skip to content