skip to Main Content

Održano uvodno predstavljanje projekta Korak po korak


Danas, 25. veljače 2022. godine, u prostorijama Općine Podstrana (Ulica Trg dr. Franje Tuđmana 3) održano je uvodno predstavljanje projekta „Korak po korak“ koje je sufinancirano u okviru Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u okviru ITU mehanizma namijenjenog za financiranje projekata Urbane aglomeracije Split.

Predstavljanje projekta je održano u organizaciji Općine Podstrana, a prisutnima su se obratili g. Mijo Dropuljić, načelnik Općine Podstrana i pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu, gospodarstvo, društvene djelatnosti i EU fondove Općine Podstrana gđa Marija Šošić. Voditeljica projekta gđa Ivana Carev Seneberg je održala prezentaciju projekta.

EU projekt „Korak po korak“ financiran je bespovratnim sredstvima u iznosu od 1.997.520,00 kuna (15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i 85% iz Europskog socijalnog fonda).
Projekt provodi Općina Podstrana u partnerstvu s Domom za ovisnike Zajednicom Susret iz Splita.

Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca odnosno od 30. lipnja 2021. godine do 30. lipnja 2023. godine.
Projekt Korak po korak ima za cilj razviti i proširiti dostupnost izvaninstitucionalnih socijalnih usluga za najranjivije skupine društva na području Općine Podstrana i Urbane aglomeracije Split kako bi se smanjila socijalna isključenost i prevenirala institucionalizacija najranjivijih skupina u društvu.

Ciljne skupine projekta su djeca s teškoćama u razvoju, starije osobe, odrasle osobe s invaliditetom i djeca i mlađe punoljetne osobe s problemima u ponašanju.

Djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom s područja općine Podstrana i UA Split predstavljaju skupinu koja je u najvećem riziku od institucionalizacije. Takve skupine zahtijevaju individualizirani rad koji će im biti omogućen kroz projekt. Također, projekt će omogućiti ciljnim skupinama korištenje usluga mobilnog tima socijalne naravi a čiji manjak na području UAS ističe Strategija za razvoj Urbane aglomeracije Split.

Provođenjem projektnih aktivnosti odnosno osiguravanjem usluga mobilnog tima, socijalnog mentora, te aktivnosti individualnog rada s djecom s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom i starijima, korisnici dobivaju mogućnost ravnopravnog sudjelovanja s ostalim članovima zajednice u svim važnim društvenim segmentima.

Kroz projekt će se nabaviti vozilo prilagođeno osobama s invaliditetom koje će se koristiti i nakon razdoblja provedbe projekta za pružanje socijalnih usluga mještanima Općine Podstrana. Općina Podstrana potpisala je ugovor za nabavu vozila u srpnju prošle godine međutim, radi situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, isporuka vozila se očekuje sredinom travnja. Vozilo će biti prilagođena za prijevoz osam osoba, odnosno za dvoja invalidska kolica.

Javnom kampanjom koja će se provesti u sklopu projekta osvijestiti će se šira javnost i ukazati na važnost prevencije institucionalizacije u društvu, važnost poznavanja potreba ciljnih skupina te na važnost integracije osoba s invaliditetom u društvo.

Kroz edukacije, stručnjaci koji rade s pripadnicima ciljanih skupina steći će nova, te nadopuniti postojeća znanja o pružanju socijalnih usluga.

Evaluacija projektnih rezultata poslužit će kao dobar pokazatelj za izradu nove Strategije općine i dati smjer razvoja za pružanje socijalnih usluga i kreiranja proračuna za naredna financijska razdoblja.

Za potrebe provedbe projekta zaposleno je osam osoba: dva socijalna mentora, vozač, četiri osobe koje pružaju pomoć u inkluziji djeci s teškoćama u razvoju (pomoć i pratnju pri uključivanju djeteta u grupu i ostvarivanju interakcije s vršnjacima) i koordinator projekta. Socijani mentor i vozač zajedno čine mobilni tim.

Partner Zajednica Susret iz Splita zaposlila je jednog socijalnog mentora koji radi s djecom i mlađim punoljetnim osobama s problemima u ponašanju, a ima za cilj kroz radionice i usluge psihosocijalne podrške prevenciju nasilja i ovisnosti.

U nastavku pogledajte fotogaleriju s uvodnog predstavljanja projekta:

Back To Top Skip to content