13. 05 2021 @ 21:33
Izdvojeno
Naslovnica » Coronavirus Covid 19 » Odluka o općim i specifičnim mjerama zaštite koje obavezno provode pružatelji usluge taxi prijevoza

Odluka o općim i specifičnim mjerama zaštite koje obavezno provode pružatelji usluge taxi prijevoza

Pružatelji usluge taxi prijevoza obavezni su provoditi sljedeće opće mjere zaštite:

  1. provoditi čestu higijenu ruku dezinfekcijskim sredstvima koja sadrže 70% alkohola (na način da se protrljaju ruke ako ruke nisu vidno prljave, odnosno ako su ruke prljave oprati ih sapunom i vodom u trajanju od 20-ak sekundi a zatim protrljati dezinfekcijskim sredstvom)
  2. izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta
  3. održavati distancu u svakodnevnom društvenom kontaktu.

Pružatelji usluge taxi prijevoza obavezni su provoditi sljedeće specifične mjere zaštite:

  1. održavati udaljenost u socijalnom kontaktu na način da se klijent smjesti dijagonalno od vozača, i to na stražnje sjedalo iza suvozača
  2. izbjegavati nezaštićeni kontakt s putnicima i njihovim stvarima (prtljagom), prilikom rukovanja s prtljagom koristiti jednokratne PVC rukavice, zamoliti putnike da prekriju nos i usta maramicom ukoliko kašlju
  3. tijekom vožnje osigurati adekvatnu ventilaciju
  4. osigurati da u vozilu uvijek ima dovoljno papirnatih maramica, PVC rukavica te dezinfekcijskih sredstava
  5. osigurati da u vozilu ima dovoljno maramica za čišćenje površina u automobilu kao i POS uređaja
  6. između klijenata raditi stanke od barem 15 minuta i tada ako vremenske prilike dopuštaju, provjetriti vozilo
  7. održavati higijenu svog neposrednog radnog prostora – vozačkog mjesta i kabine tako da povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina ili dezinfekcijskim maramicama.

Poslodavci su dužni obavijestiti i educirati zaposlenike o samoj bolesti i preporukama/općim i specifičnim mjerama zaštite.

Poslodavci su dužni osigurati uvjete rada koji podrazumijevaju dostatne količine sapuna i jednokratnih ubrusa u sanitarnim čvorovima, redovito čišćenje prostorija dezinfekcijskim sredstvima, te organizirati normalno funkcioniranje poslovnih procesa u prostorima tvrtke (kod većih taxi prijevoznika i u pozivnim centrima).

Pružatelji usluge taxi prijevoza dužni su mjere propisane ovom Odlukom imati istaknute na vidljivom mjestu u svojim vozilima kojima pružaju uslugu.

Također pogledajte

Obavijest strankama

Poštovani,  s obzirom na situaciju u vezi virusa COVID-19 te u dogovoru sa Stožerom civilne …

Skip to content