skip to Main Content

Dvadesetpet godina “dobrojutrenja” u Podstrani

Već dvadeset i pet godina, pod surim liticama brda Perun, u ozračju ponosa i zahvalnosti kada slavimo najsvetiji blagdan novije hrvatske povijesti, u Staroj Podstrani štuje se sloboda naše voljene Domovine. Stihom, slikom, glazbom, kolopletom umjetničkih dostignuća veličamo pobjedu hrvatske vojske i uzdiže Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja. Po znakovitom stihu velikog poljičkog pjesnika Josipa Pupačića, ova kulturna manifestacija dobila je naziv Dobro jutro more, te evo već dvadeset i pet godina brodi, slavi more hrvatske slobode i pjeva slobodnom hrvatskom moru. Pjeva hrvatskoj slobodi.

Prvi dan ove manifestacije, 3. kolovoz, otvorila je šansonjerka Ana Opačak predivnim koncertom u vrtu ljetnikovca Cindro. Kristalno čistog melodičnog glasa pjevala je o ljubavi i sreći, izvodeći autorske pjesme te hrvatske i svjetske evergrine, naravno, uz pljesak oduševljene publike.

Sutradan, 4. kolovoza održao se bogat kulturni program: primanje kod načelnika općine Podstrana Mije Dropuljića, prezentacije različitih povijesnih zanimljivosti iz Podstrane, misa zadušnica za umrle pjesnike i laureate koji su sudjelovali na ovoj manifestaciji u Podstrani a koju je predvodio fra Ivan Kramar, izložba slika posvećenih moru koju je postavio akademski slikar Duško Aničić, predsjednik LU Ante Kaštelančić iz Podstrane, na kojoj su svoje radove izložili točno 50 slikara. Na koncu je, kao i uvijek održana pjesnička priredba na kojoj su svoje stihove recitirali laureati Luko Paljetak i Drago Čondrić, a potom pjesnici Nada Topić, Darija Žilić, Divna Ban Bakota, Miljenka Koštro, Katarina Makjanić, Hrvoje Marko Peruzović, Ivan Kramar i Nađan Dumanić.

Kao finale ove manifestacije laureatu ovogodišnje priredbe, hrvatskom pjesniku i generalu pobjedničke hrvatske vojske Ivanu Tolju, uručena je plaketa Dobrojutro more za sveukupni doprinos hrvatskoj književnosti. Plaketu su predali Zlatko Krilić, predsjednik DHK i Darijo Radović, Predsjednik OMH u Podstrani. Obrazloženje je pročitao književnik i bivši hrvatski veleposlanik Đuro Vidmarović.

Laureat Ivan Tolj kazao nam je što za njega znači ovo književno priznanje:

Za mene je ovo priznanje jedan radostan trenutak kojeg nisam očekivao, a dogodio se u Podstrani uoči dana Pobjede i Domovinske zahvalnosti. Da samo spomenem rat i doprinos Četvrte gardijske brigade, također da se iz povijesti prisjetim Poljičke republike i svega onoga što je ovo područje značilo u očuvanju hrvatskih težnji i borbi za slobodu, od srca zahvaljujem organizatorima što su me, upravo na ovaj dan, uvrstili u časno društvo književnika koji su dobili ovu nagradu za životno djelo. Sretan sam što mogu sjediti  za stolom s velikanima hrvatske pisane riječi, što mrtvima, što živima, pogotovo zato što se ova nagrada dobiva samo voljom i prosudbom kolega književnika, a ne nikakvim sektaškim institucionalnim okvirima.

Publika je uživala u svakom izgovorenom stihu, a vrhunac pjesničke večeri zbio se kad je akademik Luko Paljetak recitirao laureatovu pjesmu Anima Croatorum.

U glazbenom dijelu sudjelovala je klapa Ventula iz Splita, a program je vodio Mladen Vuković.

Back To Top Skip to content