6. 12 2019 @ 0:50
Izdvojeno
Naslovnica » Vijesti » Priopćenje za javnost o održanoj prvoj javnoj tribini o održivom gospodarenju otpadom u Solinu 21.05.2019.

U sklopu projekta „RazmišljamEKOlogično“ dana 21.05.2019. u Javnoj ustanovi u kulturi Zvonimir u Solinu održana je prva javna tribina o održivom gospodarenju otpadom. Posjetitelje je odmah na početku pozdravila v.d. pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove Marijana Žižić, str.spec.ing.aedif. i upoznala prisutne s osnovnim informacijama o projektu koji ima za cilj doprinijeti izgradnji svijesti građana o važnosti odgovornog postupanja s otpadom, sprječavanju nastanka otpada, pravilnom odvajanju otpada u kućanstvima i ponovnoj uporabi predmeta radi smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagalištima.

Stručno izlaganje na teme „Sprječavanje nastanka otpada i ponovna upotreba predmeta“ i „Pravilno odlaganje otpada“ pripalo je predstavnicama tvrtke Alfa atest d.o.o., pa je tako Antonija Bulić, mag.chem kroz svoje izlaganje iznijela mnogo korisnih primjera kako spriječiti nastanak otpada i na koje sve načine možemo upotrijebiti predmete koje bi inače odbacili. Pregled raspoložive infrastrukture na području Grada Solina za pravilno odlaganje otpada koji nastaje u kućanstvu s uputama gdje s kojom vrstom otpada izložila je Anđela Dželalija, dipl.ing.biol i ekol. mora i zaključila da je krajnje vrijeme da svi počnemo razmišljati „EKOlogično“ kako bi živjeli u što čišćem i sigurnijem okolišu. Potom je otvorena javna rasprava u koju se građani aktivno uključili, pa je tako bilo pitanja gdje sa otpadnim uljima koji nastaju u kuhinju, gdje sa plastičnom ambalažom od sredstava za dezinfekciju i čišćenje, što sa tetrapacima.

Na kraju rasprave posjetitelji su pozvani da pogledaju tematske plakate koje su izradili učenici osnovnih škola na području projekta (Solina, Podstrane, Klisa i Dugopolja) te da glasovanjem sudjeluju u odabiru najboljih.

Sudionicima javne tribine podijeljeni su edukativni materijali (brošure, letci) te platnene vrećice koje će moći koristiti umjesto plastičnih i na taj način započeti razmišljati „EKOlogično“.

“Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda”

Poziv stipendistima

Pozivamo sve studente kojima je odobrena stipendija (sukladno objavljenom popisu) za akademsku godinu 2019./2020. da …