6. 12 2019 @ 0:50
Izdvojeno
Naslovnica » Vijesti » Priopćenje za javnost o održanoj prvoj javnoj tribini o održivom gospodarenju otpadom u Solinu 21.05.2019.

Priopćenje za javnost o održanoj prvoj javnoj tribini o održivom gospodarenju otpadom u Solinu 21.05.2019.

U sklopu projekta „RazmišljamEKOlogično“ dana 21.05.2019. u Javnoj ustanovi u kulturi Zvonimir u Solinu održana je prva javna tribina o održivom gospodarenju otpadom. Posjetitelje je odmah na početku pozdravila v.d. pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove Marijana Žižić, str.spec.ing.aedif. i upoznala prisutne s osnovnim informacijama o projektu koji ima za cilj doprinijeti izgradnji svijesti građana o važnosti odgovornog postupanja s otpadom, sprječavanju nastanka otpada, pravilnom odvajanju otpada u kućanstvima i ponovnoj uporabi predmeta radi smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagalištima.

Stručno izlaganje na teme „Sprječavanje nastanka otpada i ponovna upotreba predmeta“ i „Pravilno odlaganje otpada“ pripalo je predstavnicama tvrtke Alfa atest d.o.o., pa je tako Antonija Bulić, mag.chem kroz svoje izlaganje iznijela mnogo korisnih primjera kako spriječiti nastanak otpada i na koje sve načine možemo upotrijebiti predmete koje bi inače odbacili. Pregled raspoložive infrastrukture na području Grada Solina za pravilno odlaganje otpada koji nastaje u kućanstvu s uputama gdje s kojom vrstom otpada izložila je Anđela Dželalija, dipl.ing.biol i ekol. mora i zaključila da je krajnje vrijeme da svi počnemo razmišljati „EKOlogično“ kako bi živjeli u što čišćem i sigurnijem okolišu. Potom je otvorena javna rasprava u koju se građani aktivno uključili, pa je tako bilo pitanja gdje sa otpadnim uljima koji nastaju u kuhinju, gdje sa plastičnom ambalažom od sredstava za dezinfekciju i čišćenje, što sa tetrapacima.

Na kraju rasprave posjetitelji su pozvani da pogledaju tematske plakate koje su izradili učenici osnovnih škola na području projekta (Solina, Podstrane, Klisa i Dugopolja) te da glasovanjem sudjeluju u odabiru najboljih.

Sudionicima javne tribine podijeljeni su edukativni materijali (brošure, letci) te platnene vrećice koje će moći koristiti umjesto plastičnih i na taj način započeti razmišljati „EKOlogično“.

“Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda”

Također pogledajte

Poziv stipendistima

Pozivamo sve studente kojima je odobrena stipendija (sukladno objavljenom popisu) za akademsku godinu 2019./2020. da …